23 Ocak 2014 Perşembe

Yedikule'de kanlı kule kanlı kuyu: Genç Osman'ın katli


II. Osman, 1622 yılı mayısında Yeniçeriler, Sipahiler isyan edince Üsküdar’a geçmek istedi. Bursa’ya gidecek ve önlemler alacaktı. Fakat isyancılar hiç kayık bırakmamıştı. II.Osman, Yeniçeri Ağasının bulunduğu Ağa Kapısı’na gitti. Yeniçeri Ağası Ali Ağa, isyancılara para verilirse yatışacaklarını söyledi ve kapıdaki kalabalığın önüne çıktı. “Sultan Osman ocağımıza sığındı. Sultanımız bahşiş verecek” dediği anda çevresinde toplananlar saldırıp parçaladılar, ardından II. Osman’ı Ağa Kapısı’nda saklandığı yerde bularak esir aldılar. II. Osman giyinik bile değildi, üzerinde geceliği vardı, başı açıktı. Bir asker külahını, bir asker de ayağındaki ayakkabıları padişaha verdi, bir ata bindirip Orta Camii’ye getirdiler. II. Osman geçerken çevredekiler bağırıyordu: Osman Çelebi, meyhaneleri basıp Yeniçerileri, Sipahileri denize atmak olur mu?
Kaleyi fethedemedi
II. Osman, Hotin kalesini Yeniçerilerin davranışları yüzünden fethedememişti. Onlara kırgın, kızgındı. Yeniçeriler de ona... Ve şimdi intikam almak ister gibiydiler. Bazı yeniçeriler padişaha karşı gene de saygılı davranıyordu ama hepsi değil. Hatta Altıncıoğlu adında biri padişahı elle taciz etmek cüretinde bulundu. Sözlü ve fiili hakaretlerle II. Osman, Aksaray’daki Orta Camii’ye getirildi. II. Osman’ın yerine tahta çıkarılan I. Mustafa camideydi. I. Mustafa, Davut Paşa’yı sadrazam yapmıştı. Davut Paşa ve I. Mustafa’nın annesi II. Osman’ın öldürülmesini istemekteydiler.
Yalvaran padişah 
Sadrazam Davut Paşa’nın işareti ile cebecibaşı, II. Osman’ı boğmak için üzerine kemend attı. Genç hükümdar kemendi yakaladı. Padişahın öldürülmesini istemeyenler bu davranışa tepki gösterdiler: Ne yapıyorsunuz? Padişahın öldürüldüğü duyulursa halk bize karşı tepki gösterir! II. Osman durumun ne kadar tehlikeli olduğunu görmüştü, bağırarak kendisini beklediğini artık gördüğü kaderden kaçmak istedi: Bilmeden size kötülük ettiysem beni affedin. Bakın daha dün padişah idim. Bugün ne hale geldim. Benim halimden ibret alın. Dünya kimseye kalmaz. Şimdiye kadar kimse padişahına karşı böyle davranmadı! Ama II. Osman’ın acıklı durumu ve etkili konuşması kalabalığı yatıştırmaya yetmedi. Onu, kalabalığın olmadığı bir yerde öldürmek istediler, bir pazar arabasına koyarak Yedikule’ye götürmeye karar verdiler. Binyaz adlı pehlivan yapılı bir görevli muşta ile II. Osman’a vura vura onu bir arabaya koydu. II. Osman dehşet içindeydi. Gözyaşları içinde sesleniyordu: Ocağınıza geldim. Size sığındım. Beni Yedikule’ye götürmeyin. Beni sarayda kafes ardında tutun!
Kemendle boğmak istedi 
Yeni hükmadarın ve veziriazam Davut Paşa’nın onu sağ bırakmaya niyetleri yoktu. Hakaratler, bağırışlar içinde II. Osman Yedikule’ye götürüldü. Onu getirenler arasında Kilindir Uğrusu denilen bir şahıs da vardı. Sadrazam Davut Paşa, cebecibaşı ve birkaç adamı da Yedikule’ye gelmişti. Yedikule’de kanlı kuyunun bulunduğu kuleye girdiler. II.Osman genç ve güçlü kuvvetli idi. Kulede dar ve alçak kapılı karanlık bir yere onu zorla içeri soktular. Ardından içeri girmek isteyenlere karşı genç padişah bütün gücüyle direndi. Dışarıdakilerin meşalesi ortalığı biraz aydınlatıyordu ama oda hala karanlıktı. Cebecibaşı birkaç defa kemend atarak onu boğmaya çalıştı ise de başarılı olamadı.
Etme bulma dünyası
Padişahların kanının akıtılması yasak olduğu için silah kullanamıyorlardı. Kilindir Uğrusu denen subaşı kethüdası onun husyelerini sıkmak suretiyle direncini kırdı. II. Osman karanlık, kapkaranlık odada bu vaziyette şehit edildi. Ölümünün kanıtı olarak kulağı kesildi yeni padişahın annesine götürüldü. Osmanlıtarihçileri II. Osman’ın katledilmesi ile Kapalıçarşı’da büyük bir yangının çıkması, soğuklar nedeniyle Boğazın donması ve kıtlık çıkması, bir meteorun düşmesi gibi gelişmeler arasında bağlantı kurmaktadır. Etme, bulma dünyası denir. Günümüzde Yedikule’de karanlık zındanları ziyaret edenler şu olayları da hatırlamaktadır. II. Osman, Hotin seferine giderken kardeşi Mehmet’i boğdurtmuştu. Şehzade Mehmet çok genç ve güzel bir insandı. Kendisini boğmak üzere odasına Yeniçeriler girdiği zaman ağabeyine “Osman, dilerim ömrün ve saltanatın berbat olsun” diye beddua etmişti.
Katledenler de öldürüldü 
Yedikule’de II.Osman’ın boğulduğu hücrenin biraz üstünde Kanlı Kuyu denilen yer vardır. Bu kuyunun yanındaki bazı direklerin aşınma şekli direnen insanların, tırnaklarının izlerini taşıyor gibidir. Bir zaman sonra, II. Osman’ın katlinden sorumlu olan Davut Paşa da, aynı yerde padişahın ölümünden sorumlu tutularak boğularak öldürüldü. II. Osman’ın yerine tahta çıkan I. Mustafa başarılı olamadı. Görevinden alındı, sarayda hapsedildi ve yıllarca hapis hayatı yaşadı.
(17.02.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.